Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Ναι.. ή όχι; #υπαρξιακά Vol.1



Ξέρεις παλιά συνήθιζα να λέω μόνο ναι. Ακόμα και σε αυτά που δε μπορούσα να κάνω.. δε μπορούσα να καταλάβω γιατί δεν είμαι ικανή και τέλεια σε όλα. Πίστευα με βεβαιότητα πως μπορούσα να χωρέσω τα πάντα μες τα δυο μου χέρια, μέχρι που η κατάχρηση του "ναι" με έβαλε σε τεράστιους μπελάδες. Μέρα με τη μέρα, ένα κομματάκι του εαυτού μου ξετρύπωνε από τη κρυψώνα του και εγώ πνιγόμουν στον ωκεανό των φόβων που φανερώνονταν μπροστά μου και μαρτυρούσαν την αδυναμία μου.. (σχεδόν ποιητικό)


Σε αυτό το ταξιδάκι αυτογνωσίας έμαθα πολλά και αναρωτήθηκα ακόμα περισσότερα (που πας ξυπόλητη στα αγκάθια, ας πούμε;). Οι ανάγκες μου άλλαζαν και μαζί με αυτές και οι άνθρωποι γύρω μου. Μετρούσα τις απώλειες μου και προσπαθούσα να αντισταθώ με νύχια και με δόντια στη πολιορκία των αλλαγών, ακόμα κι αν μέσα μου βαθιά, πάντα ήξερα πως οι αλλαγές είναι αυτές που φέρνουν την εξέλιξη...

Πριν από ένα χρόνο προσπάθησα για πρώτη φορά να βγάλω από το κεφάλι μου τις βαθύτερες και πιο αληθινές μου σκέψεις και να τις εκφράσω. Δεν έχει σημασία τι έγινε... Ένα χρόνο μετά καταλαβαίνω πως τότε έγινε η αρχή, λέγοντας για πρώτη φορά συνειδητά "όχι" σε μια διαπροσωπική σχέση που βάλτωσε και εξάντλησε σημαντικά αποθέματα της ενέργειας μου (σε άλλα νέα, μου ρούφηξε το αίμα).

Ξέρεις είναι απίστευτα απελευθερωτικό να φεύγεις από καταστάσεις και πρόσωπα που πλέον δε καλύπτουν τις ανάγκες σου. Είναι σημαντικό να διακρίνεις πότε ένα κύκλος έχει κλείσει και να πηγαίνεις παρακάτω... Όμως όλα αυτά δεν είναι παρά ωραία λόγια που κάπου, κάποτε έχεις ξανακούσει.

Αυτό που θα σου πω εγώ, είναι πως στην αρχή δε θα είναι καθόλου εύκολο όλο αυτό. Χρειάζεται εξάσκηση και τόλμη για να πεις όχι. Μην τρομάξεις και -προς Θεού!- μην κάνεις πίσω τώρα. Τη στιγμή που θα πεις το πρώτο όχι στις παθολογικές καταστάσεις της ζωής σου, θα δεις φοβερά πράγματα να συμβαίνουν..

Μπορεί να δεις ροζ σύννεφα στον ουρανό!

Άνθρωποι που μέχρι χτες σου υπόσχονταν ότι θα είναι για πάντα εκεί θα εξαφανιστούν από προσώπου γης και κάποιοι άλλοι θα διεκδικήσουν για τα καλά μια θέση στη ζωή σου. Και ενώ εσύ θα ισορροπείς στο τεντωμένο σκοινί των απανωτών αλλαγών, μια νέα τάξη πραγμάτων θα φανερώνεται μπροστά σου και το "είναι" σου θα νιώθει κάθε μέρα μεγαλύτερη ανακούφιση... Σου λέω είναι μαγικό !

Και μπορεί να είσαι οργισμένος με τους πιο αδύνατους (και δεν εννοώ αυτούς που δε τρώνε.. με αυτούς είσαι έξαλλος μια ζωή!), όμως σκέψου πως φεύγουν γιατί δεν έχουν τη δύναμη να αντέξουν πως αλλάζεις, μεγαλώνεις, ωριμάζεις. Θα σου πάρει χρόνο να συγχωρέσεις την αδυναμία τους, όμως θα τα καταφέρεις. Εγώ ακόμα προσπαθώ..

Όμως το σημαντικότερο είναι ότι θα συνειδητοποιήσεις πως η ζωή σου πράγματι σου ανήκει και μπορείς να κάνεις ό,τι θες! Αποδεσμευμένος από εσωτερικούς ψυχαναγκασμούς που σου έβαζαν εμπόδια τόσα χρόνια.. αποδεσμευμένος από τη σκοτεινή σου πλευρά, που θα σου θυμίζει πάντα πως είσαι ένας κοινός θνητός με αδυναμίες και πάθη. Το μόνο που χρειάζεσαι για να πας μπροστά είναι η θέληση να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Γιατί μόνο έτσι θα καταφέρεις να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος και να δημιουργήσεις σχέσεις αληθινές. Και μέσα από αυτές τις σχέσεις θα μεγαλώσεις κι άλλο ... και κάθε λεπτό που με περνάει θα είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Σου λέω είναι μαγικό!

Προσπάθησε να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. 

Και μετά...

Προσπάθησε να ακουμπήσεις το άπιαστο όνειρό σου!

Φέτος το καλοκαίρι είπα δύο φορές όχι και χάραξα τον ολόδικό μου δρόμο. Οριοθετήθηκα και για πρώτη φορά έλεγξα τον αυθορμητισμό μου και την -άλλοτε- εξαναγκαστική/ψυχαναγκαστική διάθεσή μου. Δε σου κρύβω ότι τρέμει το φυλλοκάρδι μου για το που θα βγει όλο αυτό, όμως είμαι εδώ για να το παλέψω.


Και είμαι καλά. (συγκεκριμένα τώρα είμαι σκ@τ@ αλλά θα φταίει που έφαγα ψάρι μαζί με τυρί.)

Από τη φθινοπωρινή σεζόν, λέω να εξασκηθώ στο ναι! #ifyouknowwhatImean

Liza-rd


xxx

πι.ες. Αυτό το post είναι εμπνευσμένο από μια φωτογραφία που ανέβασε στα social media πριν λίγες μέρες ο @thanosbee και το μαγικό καλοκαίρι που έφτασε στο τέλος του. Βγες εκεί έξω, πες ναι ή όχι, ερωτεύσου με πάθος, ζήσε έντονα, φτάσε στο τέρμα του κόσμου.


Ξεκάθαρα.



Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
To μόνο σίγουρο και αναμφισβήτητο είναι ότι μιλάω πολύ. Και αν δεν ήταν αναγκαστικό να κοιμάμαι κάποιες ώρες της ημέρας, θα μιλούσα ακόμα περισσότερο.Ζω και αναπνέω για να ακούω μουσική.. Είμαι τρελή fashionista και ένας από τους λόγους ύπαρξής μου είναι να λιώνω σε συναυλίες.